Valmistautuminen

Tärkeää on tulla kuvauksiin rennolla ja avoimella mielellä. Etenen kuvauksissa aina tilanteen mukaan lasta kuunnellen.  Vaatteissa on tulee välttää voimakkaita kuvioita, tekstejä ja logoja. Suosittelen vaaleita sävyjä tai valkoista kuvausasuiksi ainakin yläosaan. Mukaan voi ottaa myös toisen asun ja vaatteita voi välillä vaihtaa.  Omia ideoita ja toiveita saa esittää kuvauksien suhteen.

 

Lapset

Kuvausaikaa varatessa on hyvä huomioida lapsen kannalta sopivin kuvaushetki. Hyvin syönyt ja nukkunut lapsi jaksaa paremmin kuvaukset. Tarvittaessa pidetään taukoja. Mukaan voi myös ottaa pientä purtavaa/juotavaa jos nälkä yllättää. Rekvisiittaa löytyy studiolta mm. hiuspantoja, puujakkaroita, valkoinen talja, Vilac-potkuauto, leluja. Omaa rekvisiittaa saa aina ottaa mukaan. Lapsikuvauksissa lapsi voi olla myös ilman sukkia ja kenkiä. Paljaat varpaat on kiva yksityiskohta. Huomioithan, että lapsen kädet ja kasvot ovat puhtaat.

Lapselle uusi paikka ja kuvaustilanne voi olla jännittävä. Alussa otetaan rauhallisesti, tutkitaan vähän tiloja, leikitään ja tutustutaan kuvaajaan. Kuvauksessa vanhemmat voivat hassutella yhdessä kuvaajan kanssa, että saadaan lapsi rentoutumaan ja hymyilemään. Etenen kuvauksessa aina lapsentahtisesti ja lasta kuunnellen. Isommille lapsille on pieni ”kuvauspalkka”, joka yleensä innostaa lapset jaksamaan kuvaukset. Mikäli lapsi sairastuu, sovitaan uusi kuvauspäivä. Kuvauksen voi siirtää vielä kuvausaamuna sairastumisen vuoksi.

Vauvat 

Vastasyntyneet vauvat kuvataan alle kaksiviikkoisina (kts. erillinen ohje Valmistautuminen-palkin alta). Isompien vauvojen kuvauksille sopiva aika on kun vauva on n. 2-4 kuukautta ja vauva jaksaa jo mahallaan ollessaan kannatella päätään. Studioltani löytyy nättejä bodyjä ja vaippahousuja isompien vauvojen kuviin. Kuvausaikaa varatessa kannattaa huomioida päiväunien ja ruokailun kannalta sopivin hetki kuvaukselle. Puolivuotiskuville mainio kuvausaika on kun vauva pystyy itsenäisesti istumaan.

Perheet

Perhe- ja sisaruskuvissa yhteinäinen väri vaatteissa tuo harmoniaa kuviin. Esim. samanvärinen paita kaikille tai muuten yhtenäiset värit ja sävyt.  Vältä voimakkaita kuvioita, tekstejä ja logoja. Tarvittaessa voin antaa vinkkejä vaatevalintoihin jos mietityttää asut. Muista hyvä ryhti ja rento hymy kuvauksessa. Omia ideoita ja toiveita saa esittää kuvien suhteen.

Perhekuvia voidaan ottaa studiolla tai kesäaikaan miljöössä. Miljöökuvauksiin on hyvä varata lämmintä vaatetta mukaan jos on viileä ilma. Miljöökuvauksissa on aina säävaraus ja sateen sattuessa kuvat voidaan ottaa studiolla tai siirtää kuvausajankohtaa. Lapsille voi ottaa mukaan pientä purtavaa ja juomaa.

Odottavat äidit

Odotusajan kuvaukseen paras aika on viikoilla 28-34. Kuvia voidaan ottaa myös myöhemmillä viikoilla jos vointi on hyvä. Kuvauksiin voi tulla yksin tai puolison kanssa. Jos kuvataan miljöössä, ota mukaan juotavaa tai naposteltavaa jos heikko olo yllättää. Etenen kuvauksessa voinnin mukaan.

Pukeudu muotoja korostaviin vaatteisiin. Voit ottaa mukaan vaihtoasuja. Esim. mekot, neuleet ja vartalonmyötäisen puserot käyvät hyvin. Kuvaajana ehdottaisin neutraaleja ja yksivärisiä sävyjä asuihin. Kuvia voidaan ottaa studiossa tai kesäaikaan kauniissa miljöössä.

Lämpimästi tervetuloa kuvauksiin!